Evlilik İzni
Evlilik izni, 4857 sayılı İş Kanunu ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda “mazeret izni” olarak yer almakta olup mevzuata uygun hareket edilebilmesi ve izin koşullarının da sağalabilmesi adına sürecin bir avukat desteği ile birlikte yürütülmesi önem arz etmektedir. Bu kapsamda uzman avukat kadromuzdan konu hakkında bilgi almak için info@calinokcuhukuk.com mail adresi veya 0530 239 80 89 numaralı telefon ile iletişime geçebilirsiniz.
Evlilik İzni Nedir?
Evlilik izni, 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2’de “mazeret izni” adı altında düzenlenmiş olup işçiye evlenmesi nedeni ile verilen izin türüdür. İlgili madde uyarınca işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104/B uyarınca ise; memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.
Evlilik İzni Kaç Gündür? 2024
Evlenmesi halinde işçiye üç gün, memura ise yedi gün ücretli izin verilir.
Düğün İzni Kaç Gündür? 2024
Her ne kadar halk arasında işçinin evlenmesi, düğün yapması halinde verilen izin türü; evlilik izni, düğün izni, nikah izni olarak ifade edilmekte ise de, kanun hükümleri uyarınca “mazeret izni” olarak kabul edilmekte olup kural olarak nikah ile birlikte, işçiye bir seferlik üç gün, memura ise bir seferlik yedi gün ücretli izin verilmektedir.
Nikah İzni Kaç Gündür? 2024
Her ne kadar halk arasında işçinin evlenmesi, düğün yapması halinde verilen izin türü; evlilik izni, düğün izni, nikah izni olarak ifade edilmekte ise de, kanun hükümleri uyarınca ilgili izin “mazeret izni” olarak kabul edilmekte olup işçiye bir seferlik üç gün, memura ise bir seferlik yedi gün ücretli izin verilmektedir.
Özel Sektörde Evlilik İzni
Özel sektör çalışanları da işçi sıfatına haiz olduğundan ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri ile bağlı olduğundan, evlilik izni üç gündür.
Memurlar İçin Evlilik İzni Kaç Gündür?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca, memurlar için evlilik izni yedi gündür.
İşçiler İçin Evlilik İzni Kaç Gündür?
4857 sayılı İş Kanunu uyarınca, işçiler için evlilik izni üç gündür.
Evlilik İzninin Koşulları Nelerdir?
Evlilik izni alınabilmesi için, işçilerin kendisinin evlenmesi gerekmekte iken, memurlar açısından kendisinin veya çocuğunun evlenmesi gerekmektedir.
Evlilik izni alınabilmesinin bir diğer koşulu ise, nikah tarihinin alınmış olmasıdır. Keza izin talep ederken, kural olarak nikah tarihinin bildirilmesi ve nikah tarihini gösterir belgenin de sunulması gerekmektedir.
Evlilik İzni Hafta Sonuna Denk Gelirse Ne Olur?
Kanun hükümleri uyarınca, izin günleri iş günü olarak düzenlenmemiştir.
Bu bakımdan kanun hükümleri uyarınca bu hususta bir açıklık bulunmasa dahi, hafta sonu, işçinin veya memurun hafta tatiline denk gelirse, uygulamada bu süreler hafta tatilinden düşülerek, evlilik izni iş günlerinde kullandırılmaktadır.
Evlilik İzni Sonradan Kullanılabilir Mi?
Evlilik izni, kural olarak nikah ile birlikte kullanılmaktadır. Keza iznin mahiyeti gereği de sonradan kullanılabilmesi mümkün olmayacaktır.
Ancak kanunlarımızda düğün için ayrıca bir izin öngörülmemiş olduğundan, nikah ile düğün tarihleri farklı zamanlarda ise işçinin veya memurun talebi doğrultusunda izin verilebilmesi mümkündür.
Bununla birlikte, çalışanın, birden kez evlenmesi halinde de, her evliliğinde yeniden izin talep etme hakkı bulunmaktadır.
Evlilik İzni Ne Zaman Kullanılır?
Evlilik izni, kural olarak nikah ile birlikte kullanılmaktadır. Bu kapsamda nikah günü alınmadan önce evlilik izni alınabilmesi de mümkün değildir.
Evlilik İzni Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Evlilik izin talebinin yazılı olarak işçi tarafından işverene, memur tarafından da amirine verilmesi gerekmektedir. Nikah tarihi alınmadan evlilik izni verilmesi mümkün olmadığından, işçinin/memurun nikah tarihini de belirterek ve nikah tarihini gösterir belgeyi de talep dilekçesine ekleyerek işverenine/amirine sunması gerekmektedir.
Uygulamada izin talebinin sözlü olarak iletilmesi de görülmekte ise de; işçinin/memurun yazılı talebinin özlük dosyasına eklenebilmesi adına talebin yazılı olarak sunulması tavsiye edilmektedir.
İşveren Düğün İzni Kullandırmazsa Ne Olur?
Kanun hükümleri uyarınca, işçiye evlenmesi sebebi ile verilen mazeret izni; düğün izni veya nikah izni olarak ayrılmamaktadır.
Bu nedenle kural olarak evlilik sebebi ile verilen izin, nikahla başlar. Ancak nikah ve düğün tarihleri farklı zamanlarda ise işçinin talebi doğrultusunda evlilik izninin, düğün zamanı verilebilmesi de mümkündür.
Şayet işveren tarafından işçiye düğün izni, evlilik izni kapsamındaki mazeret izni hiç kullandırılmazsa; işçinin iş akdini haklı sebeple fesih hakkı doğar. Diğer koşulların da sağlanması halinde kıdem tazminatı da dahil olmak üzere işçi tüm işçilik alacaklarına hak kazanır.
Evlilik İzni İçin 1 Yıl Çalışmak Şart Mı?
“Mazeret izni” olarak tanımlanmış olan evlilik izninin kullanılabilmesi için, 1 yıl çalışma şartı bulunmamaktadır.
Evlenen İşçi İşten Çıkarılabilir Mi?
İşçinin evlenmesi sebebi ile, işverenin işçiyi sırf bu sebeple işten çıkarma hakkı bulunmamaktadır. Bu nedenle işçi, evlenmesi sebebi ile işten çıkarılırsa, İş Kanunu hükümleri uyarınca dava açma hakkı saklıdır.
Evlilik Sebebi İle İşten Ayrılan İşçinin Kıdem Tazminatı Hakkı
1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatına ilişkin hükümleri uyarınca, evlenen işçi kendi isteği ile işten çıkarsa, kıdem tazminatına ilişkin diğer koşulları da sağlaması halinde kıdem tazminatına hak kazanır.
İşbu metin konunun genel hatlarıyla açıklanması için hazırlanmış olup, süreçlerin olayın somut özelliklerine göre yürütülmesi gerektiğinden, hak kaybının yaşanmaması adına uzman avukat kadromuzdan dava ve danışmanlık hizmet almanızı tavsiye ederiz.