Babalık İzni Nedir, Kaç Gündür?
Babalık izni, 2015 yılında 6645 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” daki düzenleme ile işçilere tanınan mazeret izinlerinden biridir.
Mazeret izni, işçinin iş görmesini engellemeyen ancak dürüstlük kuralı gereğince işçinin çalışmasının beklenemeyeceği hallerde tanınan haktır.
Buna göre; işçinin evlenmesi, işçinin evlat edinmesi, işçinin anne babasının, eşinin, kardeşinin ya da çocuğunun ölmesi ve işçinin eşinin doğum yapması hallerinde işçinin mazeret izni bulunmaktadır.
İşçinin eşinin doğum yapması halinde kullandığı mazeret iznine “babalık izni” denmektedir.
Babalık İzni Nedir?
Erkek işçinin eşinin doğum yapması halinde, çalışması kendisinden beklenemeyeceği için babaya, anneye tanınan doğum iznine benzer babalık izni hakkı tanınmıştır.
Erkek işçinin eşi ve yenidoğan bebeği ile vakit geçirebilmesi ve bakım desteği sağlayabilmesi için verilen ücretli izin, babalık iznidir.
Babalık İzni Nasıl Alınır?
Babalık izninin kullanılabilmesi için işçinin derhal işyerine başvurması gerekmektedir. Doğumdan belli bir süre geçtikten sonra babalık izni için başvurulması dürüstlük kuralına aykırı kabul edilir.
Babalık izni için babanın bir dilekçe ile çalıştığı kuruma başvurması gerekmektedir.
Babalık İzni Kaç Gün Sürer?
Babalık izni, doğumun gerçekleştiği gün başlar. Kanunda düzenlenen ücretli babalık izninin doğumdan önce kullanılabilmesi mümkün değildir.
Babalık izninin kaç gün süreceği babanın işçi, memur, askeri personel, sözleşmeli personel olması gibi durumlarda farklı olarak düzenlenmiş olup yazımızın ilerleyen bölümlerinde iş kollarına göre babalık izninin süresi açıklanacaktır.
İşçiler İçin Babalık İzni Süresi
İşçiler için babalık izni 4857 sayılı İş Kanunu’nda 5 gün olarak düzenlenmiştir.
Memurlar İçin Babalık İzni Süresi
Memurlar için babalık izni 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda 10 gün olarak düzenlenmiştir.
Askeri Personel İçin Babalık İzni Süresi
Askeri personel için babalık izni Türk Silahlı Kuvvetleri İzin Yönetmeliği’nde ve Sözleşmeli Erbaş ve Er Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir. Buna göre eşi doğum yapan subay ve astsubayların, sözleşmeli er ve erbaşların babalık izni 10 gündür.
4/B Sözleşmeli Personel İçin Babalık İzni Süresi
Sözleşmeli personel için babalık izni Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’da 10 gün olarak düzenlenmiştir.
Babalık İzni Hafta Sonu ya da Resmi Tatillere Denk Gelirse Ne Olur?
Babalık izni, “iş günü” olarak değil “gün” olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle babalık izni hafta sonu ya da resmi tatil günlerine denk gelse de işlemeye devam eder.
Babalık İzin Süresinin Uzatılması
Babalık izni, annenin annelik iznini doğumda veya doğumdan sonra ölümü nedeniyle kullanılmaması halinde annelik izninin babaya kullandırılması halinde uzayabilir.
Bunun dışında, babalık izninin diğer izin süreleri ile birleştirilerek kullanılması, özel sektörde çalışan işçinin işveren ile anlaşması ya da toplu iş sözleşmelerinde babalık izninin daha uzun bir süre olarak kararlaştırılması hallerinde uzayabilmektedir.
Babalık İzni Sonradan Kullanılabilir Mi?
Babalık izninin sonradan kullanılması veya ertelenmesi dürüstlük kuralı gereğince mümkün değildir.
Babalık İzni Verilmeyen İşçinin Hakları Nelerdir?
Babalık izni, kanun tarafından eşi yeni doğum yapan babaya tanınan bir izin olduğundan işveren tarafından babalık izninin kullandırılmaması halinde işçi haklı nedene dayalı olarak iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi, işyerinde 1 yıldan uzun süreli çalışıyor ise bu fesih nedeniyle kıdem tazminatı almaya da hak kazanır.
Babalık izni, gerek babanın çocuğu ile sağlıklı vakit geçirmesi ve iletişim kurabilmesi gerekse yeni doğum yapan anneye yardım edebilmesi açısından kanunen tanınan bir hak olduğundan hak kaybı yaşanmaması adına sürecin takibi için alanında uzman avukat kadromuzdan, profesyonel hukuki dava ve danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz. Konu hakkında bilgi almak için info@www.calinokcuhukuk.com mail adresi veya 0530 239 80 89 numaralı telefon ile iletişime geçebilirsiniz.
İşbu metin konunun genel hatlarıyla açıklanması için hazırlanmış olup, süreçlerin olayın somut özelliklerine göre yürütülmesi gerektiğinden, hak kaybının yaşanmaması adına uzman avukat kadromuzdan dava ve danışmanlık hizmet almanızı tavsiye ederiz.