Mühür Bozma (Mühür Fekki) Suçu
Mühür Bozma (Mühür Fekki) Suçu Nedir?
Mühür bozma suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK)’nun Kamu Güvenine Karşı Suçlar başlığı altında düzenlenmiş olup madde metni aşağıdaki gibidir;
Mühür bozma Madde 203- (1) Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
İlgili madde metni uyarınca; mühür bozma suçu, kamu güvenine karşı suçlardan olduğundan ve re’sen soruşturulduğundan büyük önem arz etmekte olup hak kaybı yaşanmaması adına süreç takibi için alanında uzman avukat kadromuzdan, profesyonel hukuki dava ve danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz. Konu hakkında bilgi almak için info@www.calinokcuhukuk.com mail adresi veya 0530 239 80 89 numaralı telefon ile iletişime geçebilirsiniz.
Mühür Bozma Suçu Nasıl İşlenir?
Mühür bozma suçu, Türk Ceza Kanunu uyarınca kasten işlenebilen, seçimlik hareketli bir suçtur.
Bu kapsamda failin ilgili suçu işlemesi için kasti olarak;
- Konulan mührü kaldırması veya
- Konuluş amacına aykırı hareket etmesi gerekmektedir.
Mühür bozma suçunun düzenlendiği ilgili kanun maddesinde yer alan “veya” ibaresi göz önüne alındığında; somut olay bakımından kasti iki hareketten birinin bulunması, suçun oluşması için yeterlidir.
Mühür Bozma Suçunun Olası Cezaları
Mühür bozma suçunun düzenlendiği ilgili kanun maddesi uyarınca; mühür bozma suçunun olası cezaları aşağıdaki gibidir:
- Altı aydan üç yıla kadar hapis veya
- Adli para cezası
Mühür Bozma Suçunda Cezanın Ertelenmesi ve Adli Para Cezasına Çevrilmesi
Mühür bozma suçu kapsamında cezanın ertelenmesi yani mahkemece cezanın infazından şartlı olarak vazgeçilmesi mümkün ise de; hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Mühür bozma suçunun düzenlendiği ilgili kanun maddesi uyarınca; hapis cezası veya adli para cezası seçimlik olarak öngörüldüğünden, hapis cezası verilmesi durumunda adli para cezasına çevrilemeyecektir.
Mühür Bozma Suçunda Şikayet Süreci ve Zamanaşımı Kavramı
Mühür bozma suçu, takibi şikayete bağlı suçlardan değildir.
Mühür bozma suçunda dava zamanaşımı, 8 yıl olup dava zamanaşımı süresi içinde şikayete bağlı olmaksızın, suç savcılık tarafından re’sen soruşturulur.
Mühür Bozma Suçunda Yetkili ve Görevli Mahkeme
Mühür bozma suçunda, suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesi görevli ve yetkilidir.
Mühür Bozma Suçunda Etkin Pişmanlık Var Mıdır?
Etkin pişmanlık, ancak kanunda ilgili suça ilişkin olarak özel olarak düzenlendiyse uygulanabilmektedir. Türk Ceza Kanunu’nda mühür bozma suçuna ilişkin etkin pişmanlık hükümleri bulunmadığından, etkin pişmanlıktan yararlanılabilmesi de mümkün değildir.
İşbu metin konunun genel hatlarıyla açıklanması için hazırlanmış olup, süreçlerin olayın somut özelliklerine göre yürütülmesi gerektiğinden, hak kaybının yaşanmaması adına uzman avukat kadromuzdan dava ve danışmanlık hizmet almanızı tavsiye ederiz.