Tensip Zaptı Hazırlandı Ne Demektir?
Tensip zaptı veya diğer adıyla tensip tutanağı, davanın açılmasının ardından mahkemelerin ilk duruşma görülmeden önce duruşmaya kadar yapılacak iş ve işlemleri belirledikleri ve duruşma gününü belirledikleri tutanaktır.
Tensip Zaptı (Tutanağı) Nedir?
Tensip zaptı hazırlandığında taraflara belirli delillerini sunmaları ya da başkaca iş ve işlemler için belirli bir süre verilebilmektedir, sürenin bitimine kadar ilgili iş ve işlemlerin yapılmaması halinde geri dönüşü olmayacak zararlar yaşalanbilir.
Herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına süreç takibi için alanında uzman avukat kadromuzdan, profesyonel hukuki dava ve danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz. Konu hakkında bilgi almak için info@calinokcuhukuk.com mail adresi veya 0530 239 80 89 numaralı telefon ile iletişime geçebilirsiniz.
Tensip Zaptında Bulunması Gereken Hususlar
Davanın görüldüğü mahkemenin hakimi tarafından hazırlanan tensip zaptında aşağıdaki hususların mutlaka yer alması gerekmektedir;
- Mahkemenin adı,
- Hakimin/hakimlerin, zabıt katibinin, ceza davalarında savcının adı soyadı ve sicil numaraları,
- Tarafların adı soyadı ve TC kimlik numaraları,
- Varsa kanuni temsilcilerin veya vekillerin adı soyadı, adresleri,
- Dava dilekçesinin zorunlu unsurları taşıyıp taşımadığı, eksiklik var ise bu eksiklik için hangi işlemlerin yapıldığı,
- Davanın türü,
- Davanın tabi olduğu yargılama türü,
- Dilekçelerin ve eklerinin tebliği ve buna ilişkin işlemlerin yapılması,
- Tarafların delil olarak gösterecekleri belgeleri dilekçelerine ekleyerek vermeleri ve başka yerden getirilecek belgelere ilişkin gerekli bilgileri vermeleri,
- Delil avansının yatırılması gerektiği ve yatırılmaması halinde ortaya çıkacak sonuçlar,
- Dilekçe aşamasının tamamlanmasının ardından ön incelemenin duruşmalı yapılıp yapılmayacağına karar verileceği, duruşmalı yapılmasına karar verilmiş ise duruşma gün ve saati,
Ve gerekli görülen diğer hususlar yer almalıdır.
Hukuk Davalarında Tensip Zaptı Hazırlanması
Hukuk davalarında tensip zaptının hazırlanması ile mahkeme tarafından, taraflara birbirlerinin dilekçelerine süresi içerisinde cevap verebilecekleri, ilk duruşmaya kadar toplanması gereken delillerin toplanması, tarafların delil istemlerini bildirmesi, tarafların veya üçüncü kişilerin yapması gereken başka bir yükümlülük var ise bunlar tebliğ edilir.
Hukuk davalarında basit yargılama usulünün uygulandığı mahkemelerde, tensip zaptı ile birlikte duruşma günü de taraflara bildirilir.
Ceza Davalarında Tensip Zaptı Hazırlanması
Ceza mahkemeleri tarafından iddianamenin kabul edilmesinin ardından ilk duruşmaya kadar yapılacak işlemlerin belirlenmesi ve varsa şikayetçi ve sanığın duruşmaya çağırılması için tensip zaptı düzenlenir. Sanık tutuklu ise, tensip zaptında sanığın bulunduğu cezaevinden mahkemeye getirilmesi de tensip zaptına yazılır.
Tensip Zaptı Aşaması Ne Kadar Sürer?
Tensip zaptının hazırlanması, iş yoğunluğuna göre dosyaya sıra geldikten sonra hukuk mahkemelerinde 1-2 gün, ceza mahkemelerinde ise 15-20 gün sürmektedir.
Tensip Zaptı Kaç Günde Gelir?
Tensip zaptı hazırlandıktan sonra, mahkemenin bulunduğu ve tarafların bulunduğu şehirlerin mesafesine göre değişmekle birlikte ortalama 1 ay içerisinde PTT vasıtası ile tebliğ edilmektedir.
Tarafların vekili olması halinde vekilin Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi kaydı var ise tensip zaptı aynı gün içerisinde vekile ulaşmaktadır. Bu nedenle hak kaybı yaşanmamasına ek olarak sürecin hızlı ilerlemesi için de alanında uzman avukat kadromuzdan, profesyonel hukuki dava ve danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.
Konu hakkında bilgi almak için info@calinokcuhukuk.com mail adresi veya 0530 239 80 89 numaralı telefon ile iletişime geçebilirsiniz.
Tensip Zaptından Sonra Duruşma Ne Zaman Olur?
Tensip zaptı hazırlandıktan sonra duruşmanın görüleceği zaman mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmekte olup yaklaşık olarak 3-5 ay sonra ilk duruşma yapılmaktadır.
Tensip Zaptı Hazırlandı Duruşma Günü Verilmedi Ne Demektir?
Tensip zaptı hazırlandı duruşma günü verilmedi, tensip zaptının hazırlanmasına rağmen duruşmaya hazırlık için gerekli işlemlerin sürdüğü anlamına gelmektedir. Duruşma günün verilmemesi yazılı yargılama usulünün uygulandığı mahkemelerde daha sık görülmektedir.